Työnohjaus
Työnohjaus on työhön, työyhteisöön ja omaan työhön liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla. Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua työhön ja sen rajojen tunnistamiseen. Näin Suomen Työnohjaajat ry (STOry) määrittelee työnohjauksen. Työnohjaus on vakiinnuttanut paikkansa erityisesti sosiaali- ja terveysaloilla ja myös muut alat ovat oppineet hyödyntämään työnohjausta yritystensä tehokkuuden kehittämisessä.
Työelämä on täynnä haasteita, jatkuvaa muutosta ja uuden opettelua. Joskus työyhteisö, joka voisi olla voimavara, muodostuukin taakaksi. Työnohjauksessa löydetään keinoja työelämän vaativiin tilanteisiin. Työnohjauksessa ohjattava saa mahdollisuuden tarkastella itseään ja omia työtapojaan. Hänet pyydetään matkalle tutkimaan, arvioimaan ja kehittämään työtään ja vuorovaikutussuhteita.
Työnohjaus on tavoitteellista ja eteenpäin vievää, tavoitteet määritellään aina yhdessä asiakkaan kanssa. Se on prosessi, joka mahdollistaa oppimisen ja opitun siirtymisen käytännön työhön. Työnohjaus on mahdollisuus puhua työasioista täysin luottamuksellisesti ulkopuolisen ihmisen kanssa.
Toteutamme työnohjauksen ratkaisukeskeistä viitekehystä ja mahdollisesti toiminnallisuutta hyödyntäen. Toiminnalliset työskentelytavat auttavat ohjattavaa tutkimaan asioita erilaisista näkökulmista ja löytämään uutta.